Talon ostaminen

Talon ostaminen on yleensä nuorelle tärkeä aikuistumisriitti. Samalla se voi tuntua yllättävän vaikealta ja työläältä, jos ei tiedä mistä aloittaa. Etukäteisvalmistelut vievät paljon aikaa ja energiaa, sillä talokauppoja ei hierota ennen kuin ollaan perillä muutamista asioista. Ensikertalaiselle voi olla vaikeata etsiä sopivaa kohdetta ja matkalla olevat monet erilaiset, mahdolliset töyssyt pitää osata välttää. Kaikki voi kaatua periaatteessa jo lainan hakemiseen, joten pankit on hyvä kilpailuttaa hyvissä ajoin. Omat luottotiedot pitää myös olla kunnossa. Pankit myöntävät lainaa mieluiten työssäkäyvälle nuorelle, mutta asiaa kannattaa tiedustella vaikkapa kahdenkeskisellä keskustelulla pankkivirkailijan kanssa. Määräaikainen työsuhde tai korkeakouluopinnot eivät välttämättä ole este lainan myöntämiselle, mutta lainan ehdot selvität parhaiten pankin kanssa.

Lainan ottaminen on tärkeä askel talon ostamisessa. Nuori voi ehkä ujostella lainan ottamista, sillä myös koko prosessiin liittyy vastuuta, sekä erilaisia ehtoja, joista pitää olla perillä. Ensiasunnon lisäksi otetaan myös ensimmäistä kertaa pankkilainaa, joten ensikertalaiselle talon ostaminen voi tuntua isolta harppaukselta. Vaikka yhdellä kertaa pitää ottaa selville niin monesta eri asiasta, löytyy netistä kuitenkin useita sivustoja, jotka voivat olla avuksi. Nuoren kannattaa myös ehdottomasti kysyä apua omilta vanhemmiltaan tai muilta sukulaisilta. Pankit neuvovat mielellään laina-asioissa, joten lainan ottamista ei tarvitse pelätä.Ensin pitää kuitenkin löytää mielenkiintoinen kohde. Erityyppisiä asuntoja ja taloja voi etsiä kätevästi netistä Oikotien kaltaisten palveluiden avulla. Mitä sivustoa käytätkin, kannattaa muistaa, että asuntoja löytyy aivan laidasta laitaan ja myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, Helsingistä Turkuun. Laajentamalla hakukriteereitäsi löydät todennäköisemmin kivan kohteen ja ehkäpä vielä hieman huokeampaan hintaan. Kohteen hakemiseen kannattaa asennoitua oikein. Hyvä kohde menee luultavasti nopeasti kaupaksi, joten pyri sopimaan näyttö heti kuin mahdollista. Sinnikkyys palkitaan, joten muista olla kärsivällinen. Pidä pääsi kylmänä, huomaat kyllä, kun sopiva kohde tulee vastaan. Silloin olet myös heti valmiina nappaamaan haluamasi talon, kun tilaisuus tulee kohdallesi.

Kun kohde on löytynyt, sovi näytöstä. Paikan päällä käy läpi listan kanssa kaikki mahdolliset ongelmat ja juttele rohkeasti kiinteistövälittäjän kanssa. Listallasi tulee olla kaikki rakennuksen perusasiat, riskipaikat, tulevat remontit, talon huolto- ja korjaushistoria, sekä muut seikat, joissa voi muhia piileviä ongelmia. Mikäli ilmanlaatu tuntuu tunkkaiselta tai epäilet talossa olevan hometta, älä lakaise asiaa maton alle. Vaikkei kuntotarkistus ole pakollinen, kannattaa varsinkin ensikertalaisen hankkia sellainen. Myös kosteustarkistaja voi olla paikallaan, mikäli asunnossa on huono ilmanlaatu.

Vapaus tuo vastuun

Talon omistajalla on paljon vastuuta. Hän maksaa luultavasti itse jätehuollon, lämmityksen, kiinteistöveron ja tontin vuokran. Omakotitaloa pitää myös jatkuvasti huoltaa; maalausta, portaiden käsittelyä, sokkelin kunnostamista. Myös piha tarvitsee kunnostamista, sillä ainakin nurmikko pitää leikata säännöllisesti ja talvella lumi pitää kolata, jotta auton voi ajaa ulos tallista. Varsinkin vanhassa talossa kellari voi tuottaa maanvaivaa, mikäli putket pettävät tai jos kellariin ilmestyy ajan myötä kosteutta. Eikä pidä unohtaa kattoa, eristeitä ja vedenlämmitintä. Vuokralla asuva pääsee yleensä helpommalla, sillä korjaustyöt ja kunnostamisen suorittaa taloyhtiön huoltomies pääsääntöisesti maksutta. Talonomistaja maksaa myös kuukausittain asuntolainaa takaisin pankille, joten asumisen kulut eivät välttämättä ole vuokra-asumista edullisempaa. Omakotitalossa voi olla paljon työtä, mutta monia oman talon ostaminen houkuttaa siitä huolimatta – tai juuri siitä syystä johtuen. Kohteita voi nimittäin ostaa myös sijoitusmielessä.Oli sitten syy mikä tahansa, miksi talon ostaminen sinua kiinnostaa, kannattaa aloittaa tutkimalla asiaa netissä sekä keskustelemalla pankin kanssa lainan ehdoista. Kun rahoituslaitos myöntää sinulle lainan, tiedät millä budjetilla jatkaa kohteen etsimistä. Tiedät silloin myös paljonko rahaa jäisi mahdolliseen remontoimiseen sekä kalusteiden ostamiseen. Näin voit rajata tarjonnan taloihin jotka ovat muuttovalmiina tai remonttia vaativiin. Seuraa aktiivisesti asuntoilmoituksia ja sovi sinnikkäästi näyttöjä. Kun hyvä kohde on löytynyt ja on papereiden allekirjoittamisen aika, tee vielä kunto- ja kosteustarkistukset, ennen kuin lyöt kaupat lukkoon. Talon ostaminen voi olla aluksi hieman työlästä, mutta kun teet pohjavalmistelut kunnolla ja pysyt sisukkaana, ihmettelet vielä uuden talosi avaimet kädessä, miten helppoa tämä olikaan. Onnea matkaan!